Tuzla Wireless City

Projektom ”Tuzla Wireless City”, dana 26.09.2008. godine Tuzla se pridružila gradovima širom svijeta koji nude svojim građanima, studentima, poslovnim ljudima i turistima besplatni bezični internet. Pomenuti projekat se intenzivno pripremao kroz suradnju između Općine Tuzla i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a koji je implementirao BIT Centar Tuzla.

Sa razvojem novih tehnologija u Tuzli ovo je bio očekivani slijed događaja, te smo kao prvi grad u BiH, postali uzor drugima. Projekat „Tuzla Wireless City“ je zamišljen kao besplatna usluga svim ljudima, u prvom redu mladima, đacima, studentima i naravno turistima, kojima je pristup Internetu potreban za edukaciju, posao, pretraživanje ili za provjeru mail-a.

U prvoj testnoj fazi signalom je obuhvaćeno uže gradsko jezgro (uključujući i panonska jezera), dok se druga faza planira u narednom periodu.

Mreža radi na  frekvenciji 2,4 GHz, Wi-Fi standard koji imaju skoro svi uređaji i svi korisnici koji imaju PDA uređaje, mobilne aparate i laptope sa mrežnom karticom mogu koristiti bežični Internet Kako je od početka želja partnera bila da se ovom uslugom koristi što veći broj korisnika, dovoljno će biti na uređaju prepoznati mrežu pod imenom „Tuzla Wireless City“ i stisnuti connect.  Signal ove mreže moguće je uhvatiti u području oko BIT Centra, Fakulteta Elektrotehnike, Solnog Trga, Kapije, Pozorišta, Panonskih jezera i Korza, a na istim lokacijama će biti postavljene i odgovarajuće oznake.

Više informacija možete dobiti putem linka: Tuzla Wireless City

Trenutno postoje sljedeće pristupne tačke:
1. Zgrada BIT Centra
2. Office shoes (Kapija)
3. Volks banka – Grafičar
4. Pozorište
5. Slana jezera – Panonika
6. Fakultet elektrotehnike
7. Cafe Centar (Soni trg)
8. Peko obuća (Korzo)