Talenti, inovacije

Tuzla je administrativno sjedište, te privredni, kulturni i obrazovni centar Tuzlanskog kantona, najnaseljenijeg i jednog od najrazvijenijih kantona u Bosni i Hercegovini. Na Univerzitetu u Tuzli studira oko 16.500 studenata. Brojni mladi Tuzlaci su potvrdili svoje talente i kreativnost u  gotovo svim sferama života. Od pobjeda na matematičkim olimpijadama i takmičenjima mladih muzičara, do naučnih i tehnoloških otkrića, pobjeda na sportskim i umjetničkim takmičenjima – mladi tuzlanski talenti dostigli su zvjezdane trenutke,  uspeli se na pobjednička postolja i svjetske pozornice, ušli u hronike najboljih, ne samo na državnom nego i na međunarodnom nivou

Nastojeći sačuvati to naše najveće bogatstvo, Općina Tuzla je, u saradnji sa drugim institucijama i partnerima iz zemlje i inostranstva, pokrenula niz inicijativa kako bi podržala programe za mlade i tu ogromnu energiju vezala za Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Među tim inicijativama izdvaja se projekat realiziran uz pomoć Vlade Norveške. Izgrađen je Bussines Innovation and Technology Centre (Centar za poslovne inovacije i nove tehnologije),  čiji cilj je pružanje podrške mladim ljudima iz regiona i šire, kako bi svoj talenat i svoje znanje razvijali i realizirali u svome gradu i u svojoj državi, a istovremeno bili povezani sa međunarodnim tržištem rada i znanja.

 U okviru pružanja podrške mladima, a posebno talentovanim i uspješnim, Tuzla je osnovala Mrežu mladih «Nova energija BiH». Mreža okuplja mlade iz cijele BiH, bez obzira na to da li žive i rade u svojoj zemlji ili u inozemstvu, sa ciljem povezivanja njihove energije, znanja i kreativnosti, a u svrhu stvaranja zajedničkih razvojnih projekata, koji će doprinijeti afirmaciji ovih mladih ljudi, ali i budućem razvoju Bosne i Hercegovine. Nema sigurnijeg puta u budućnost od onog koji udružuje mladost i talenat sa novim tehnologijama i inovacijama.